Căldura face ravagii: ce se întâmplă cu serverele Oracle și Google

de: Andrei Tilimpea
23 07. 2022

Un val de căldură care a pus stăpânire pe Regatul Unit și alte părți ale Europei a pus pe butuci serverele Google și Oracle, în special pe cele situate în centre de date care nu sunt construite pentru a suporta o temperatură ridicată.

Peste 34 de locații au depășit recordul anterior de temperatură al Regatului Unit de 38,7 °C înregistrat în iulie 2019, iar țara a înregistrat cea mai caldă temperatură din toate timpurile, 40,3 °C  în Coningsby, în Lincolnshire.

După cum a raportat The Register, Oracle a fost forțat să întrerupă o parte din hardware, ceea ce ar putea lăsa pe unii clienți fără acces la unele servicii Oracle Cloud Infrastructure, în timp ce Google raportează că „întâmpină rate de eroare ridicate, latențe sau indisponibilitate a serviciilor” în mai multe locații din Europa.

În ambele cazuri, problema a fost cauzată de o defecțiune a sistemelor de răcire care se luptau să facă față căldurii extreme. „Ca urmare a temperaturilor nesezoniere din regiune, un subset al infrastructurii de răcire din centrul de date din Regatul Unit de Sud a întâmpinat o problemă”, spune site-ul Oracle privind starea sistemului.

„Echipele de service relevante au fost angajate și lucrează pentru a restabili infrastructura afectată la o stare sănătoasă. Inginerii noștri se așteaptă ca redundanța infrastructurii de răcire afectate să fie restabilită în următoarele 1-2 ore, după care serviciile vor începe să fie recuperate”.

Nici Google nu o duce mai bine

De asemenea, Google a raportat o defecțiune de răcire care a afectat regiunea sa Europa-Vest 2. „Acest lucru a cauzat o defecțiune parțială a capacității în acea zonă, ceea ce a dus la terminarea mașinilor virtuale și o pierdere de mașini pentru un grup mic de clienți”, se arată într-un mesaj.

„Lucrăm din greu pentru a relua sistemul de răcire și pentru a crea capacitate în zona respectivă. Nu anticipăm un impact suplimentar în zona Europe-West 2.”

„Pentru a preveni deteriorarea mașinilor și o întrerupere prelungită, am oprit o parte a zonei și limităm lansările anticipate GCE. Lucrăm pentru a restabili ordinea”.

De fapt, Google are un acord care îi oferă acces la milioane de litri de apă subterană pe zi în scopuri de răcire, ceea ce nici nu pare ideal din punct de vedere ecologic, dar asta este doar în SUA – acest tip de căldură extremă probabil că nu era de așteptat să se întâmple vreodată în Regatul Unit, care în mod tradițional este mult mai rece.